Albaniens flagga består av en röd bakgrund med en svart dubbelhövdad örn på. 7 april år 1992 antogs den officiellt som nationsflagga i Albanien. Den kallas även för Shqiponja. Albaniens namn på albanska är ”Örnarnas land” vilket förklarar den dubbelhövdade örnen.

Den dubbelhövdade örnen antogs som en kristen symbol för Bysantinska riket och senare som ett fälttecken på 1400-talet av den albanske nationalhjälten Skanderbeg. Symbolen användes under frihetskampen åren 1443-1478 mot Osmanska riket.

Vid Albaniens självständighetsförklaring 28 november år 1912 hissades flaggan för första gången. Den hade sytts utav en kvinna i den albanska kuststaden Vlora, Marigona. Flaggan innehöll delar av det italienska statsvapnet under den italienska ockupationen. År 1946 utropades Folkrepubliken Albanien. Den socialistiska staten representerade flaggan först i guldgul färg bakom örnen i flaggans mitt. Sedan ändrades den till att istället ha en röd stjärna med guldkanter ovanför örnen i flaggans mitt. Albanien övergav sedan socialismen 1992 och det ursprungliga utseendet av flaggan från år 1912 återtogs.

Notera: Se även Osmanska riket

Köp flaggan

På vår egna webbshop så kan ni köpa alla flaggor i hela världen. Många olika storlekar och priser!

Färglägga

Skriv ut en ritmall för Albaniens flagga och färglägg. Roligt och lärorikt!

Färglägg flagga

Ladda ner flaggan

Ladda ner flaggan i ett högupplöst format. Självklart gratis.

Albaniens statsvapen

Grannländer till Albanien

Albaniens grannländer är Montenegro, Kosovo, Grekland och Makedonien.

Vad är Albanien berömt för?


Underhållning
James Belushi (Albansk Hollywoodstjärna)

Övrigt
Moder Teresa ()


Lägg till fakta

Övrigt om Albanien

Wikipedia - Albanien

Disqus-kommentarer

comments powered by Disqus